Archives
Wzbogacaj swoje lekcje materiałami multimedialnymi m.in. nagraniami, filmami, mapami, plakatami oraz ciekawymi zdjęciami.
Ab nach Berlin! Liebeskummer
Ab nach Berlin! Das perfekte Geburtstagsgeschenk
W pracowni rzeźbiarza
W pracowni malarza
W pracowni fotografa
Harfa
Niccolò Paganini, Kaprys a-moll op. 1 nr 24 w transkrypcji na harfę
Skrzypce
Niccolò Paganini, Kaprys nr 24 op. 1 – temat
Johann Sebastian Bach, Adagio z I Sonaty g-moll na skrzypce solo BWV 1001
wyk. Paulina Mastyło-Fałkiewicz
Gitara
Funga alafia
Wiolonczela
Johann Sebastian Bach, Preludium z I Suity G-dur BWV 1007
wyk. Robert Dacko
Region, z którego czerpał Chopin. Kujawsko-pomorskie, ta ziemia inspiruje.
Film zrealizowany dzięki projektowi CUSTODES (program dla Europy Środkowej), udostępniony przez Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego
Kontrabas
Camille Saint-Saëns, Słoń z cyklu Karnawał zwierząt
Altówka
Eine kleine Nachtmusik
Wolfgang Amadeus Mozart, Allegro z Serenady G-dur „Eine kleine Nachtmusik” KV 525
wyk. Paulina Mastyło-Fałkiewicz – skrzypce, Katarzyna Książek – altówka, Robert Dacko – wiolonczela, Michał Przeździecki – kontrabas
Za drzwiami II
Wystąpił: Oskar Borzym
Zdjęcia: Paweł Kudas
Realizacja: Imagon Studio
Za drzwiami III
Wystąpił: Oskar Borzym
Zdjęcia: Paweł Kudas
Realizacja: Imagon Studio
Za drzwiami I
Wystąpił: Oskar Borzym
Zdjęcia: Paweł Kudas
Realizacja: Imagon Studio
Lekcja beatboxu
Scenariusz, reżyseria, komentarz: Patryk Matela
Doświadczenia. Film 10. Wykrywanie skrobi w produktach mięsnych
Film obrazujący doświadczenie dotyczące wykrywania skrobi w produktach mięsnych przy użyciu płynu Lugola.
Doświadczenia. Film 9. Badanie obecności barwników w liściach
Film obrazujący doświadczenie dotyczące badania obecności barwników w liściach roślin. W doświadczeniu obserwuje się różne barwniki roślinne: zielone, żółte i czerwone.
Doświadczenia. Film 8. Wpływ stopnia zasolenia podłoża na ilość wody pobieranej przez roślinę
Film obrazujący doświadczenie dotyczące wpływu zasolenia podłoża na ilość wody pobieranej przez rośliny. W doświadczeniu jest mierzona intensywność transpiracji związana z ilością pobieranej przez rośliny wody w zależności od stopnia jej zasolenia.
Doświadczenia. Film 7. Wpływ zmiany temperatury na ruch elementów okrywy kwiatowej
Film obrazujący doświadczenie dotyczące wpływu temperatury na ruch elementów okrywy kwiatowej.
Doświadczenia. Film 6. Wpływ sacharozy na intensywność oddychania beztlenowego drożdży
Film obrazujący doświadczenie dotyczące wpływu sacharozy na intensywność fermentacji przeprowadzanej przez drożdże piekarnicze. W doświadczeniu intensywność fermentacji mierzona jest zmianami pH wywaru z czerwonej kapusty na skutek zakwaszenia roztworu, spowodowanego powstającym w procesie fermentacji dwutlenkiem węgla.
Doświadczenia. Film 5. Wpływ temperatury na intensywność oddychania kiełkujących nasion
Film obrazujący doświadczenie dotyczące wpływu temperatury na intensywność oddychania kiełkujących nasion. W doświadczeniu za pomocą wody wapiennej jest wykrywany dwutlenek węgla powstający w procesie oddychania.
Doświadczenia. Film 4. Wpływ natężenia oświetlenia na intensywność przebiegu fotosyntezy
Film obrazujący doświadczenie dotyczące wpływu oświetlenia na intensywność fotosyntezy. W doświadczeniu za pomocą płynu Lugola jest wykrywana skrobia powstająca w procesie fotosyntezy.
Doświadczenia. Film 3. Wykrywanie soli wapnia w skorupkach jaj ptaków
Film obrazujący doświadczenie dotyczące wykrywania węglanów wapnia w skorupach jaj ptaków.
Doświadczenia. Film 2. Wykrywanie glukozy w różnych rodzajach owoców
Film obrazujący doświadczenie dotyczące wykrywania glukozy w różnych owocach za pomocą pasków testowych do wykrywania glukozy w moczu.
Doświadczenia. Film 1. Badanie szybkości dyfuzji w zależności od temperatury roztworu
Film obrazujący doświadczenie dotyczące wpływu temperatury na szybkość dyfuzji nadmanganianu potasu w wodzie.