Scenariusz, reżyseria, komentarz: Patryk Matela
Archives
Wzbogacaj swoje lekcje materiałami multimedialnymi m.in. nagraniami, filmami, mapami, plakatami oraz ciekawymi zdjęciami.
Doświadczenia. „Wykrywanie skrobi w produktach mięsnych”. Film 10
Film obrazujący doświadczenie dotyczące wykrywania skrobi w produktach mięsnych przy użyciu płynu Lugola.
Doświadczenia. „Badanie obecności barwników w liściach”. Film 9
Film obrazujący doświadczenie dotyczące badania obecności barwników w liściach roślin. W doświadczeniu obserwuje się różne barwniki roślinne: zielone, żółte i czerwone.
Doświadczenia. „Wpływ stopnia zasolenia podłoża na ilość wody pobieranej przez roślinę”. Film 8
Film obrazujący doświadczenie dotyczące wpływu zasolenia podłoża na ilość wody pobieranej przez rośliny. W doświadczeniu jest mierzona intensywność transpiracji związana z ilością pobieranej przez rośliny wody w zależności od stopnia jej zasolenia.
Doświadczenia. „Wpływ zmiany temperatury na ruch elementów okrywy kwiatowej”. Film 7
Film obrazujący doświadczenie dotyczące wpływu temperatury na ruch elementów okrywy kwiatowej.
Doświadczenia. „Wpływ sacharozy na intensywność oddychania beztlenowego drożdży”. Film 6
Film obrazujący doświadczenie dotyczące wpływu sacharozy na intensywność fermentacji przeprowadzanej przez drożdże piekarnicze. W doświadczeniu intensywność fermentacji mierzona jest zmianami pH wywaru z czerwonej kapusty na skutek zakwaszenia roztworu, spowodowanego powstającym w procesie fermentacji dwutlenkiem węgla.
Doświadczenia. „Wpływ temperatury na intensywność oddychania kiełkujących nasion”. Film 5
Film obrazujący doświadczenie dotyczące wpływu temperatury na intensywność oddychania kiełkujących nasion. W doświadczeniu za pomocą wody wapiennej jest wykrywany dwutlenek węgla powstający w procesie oddychania.
Doświadczenia. „Wpływ natężenia oświetlenia na intensywność przebiegu fotosyntezy”. Film 4
Film obrazujący doświadczenie dotyczące wpływu oświetlenia na intensywność fotosyntezy. W doświadczeniu za pomocą płynu Lugola jest wykrywana skrobia powstająca w procesie fotosyntezy.
Doświadczenia. „Wykrywanie soli wapnia w skorupkach jaj ptaków”. Film 3
Film obrazujący doświadczenie dotyczące wykrywania węglanów wapnia w skorupach jaj ptaków.
Doświadczenia. „Wykrywanie glukozy w różnych rodzajach owoców”. Film 2
Film obrazujący doświadczenie dotyczące wykrywania glukozy w różnych owocach za pomocą pasków testowych do wykrywania glukozy w moczu.
Doświadczenia. „Badanie szybkości dyfuzji w zależności od temperatury roztworu”. Film 1
Film obrazujący doświadczenie dotyczące wpływu temperatury na szybkość dyfuzji nadmanganianu potasu w wodzie.